1/11/2011

Les Magiciens de la Terre

...znamená v překladu kouzelníci země. Jmenovala se tak výstava moderního afrického umění, která v roce 1989 proběhla v Centre Pompidou. Díky ní se obnovil zájem o umění neškolených umělců, jakási nová vlna primitivismu. Co vlastně znamená současné africké umění?

"Africký kontinent je příliš velký, než aby se dal popsat. Je to něco jako oceán, zvláštní planeta, různorodý a nekonečně bohatý vesmír. Říkáme-li Afrika, je to jen velké zjednodušení a zkratka. Ve skutečnosti-kromě zeměpisného názvu- Afrika neexistuje." (Ryszard Kapušciňski)

benedict olorunnisomo (nigérie)


"Dříve bylo nevýhodou pro jakékoli umění být příliš úzce spojené s "černými" kulturními zájmy, ale ke konci 90. let bylo přijatelné, ba dokonce módní, být černým umělcem, nebo ve svém díle zkoumat "černou" identitu." (Ghanský filozof a kulturní teoretik Kwame Anthony Appiah)
Je zajímavé, jak málo toho o africkém umění víme. Možná je to tím, že je příliš uzavřené do sebe. Nebo jde o natolik rozličnou kulturu, že jim prostě nerozumíme. 
Nakolik je důležité se takovým uměním zabývat? Co nám může africké umění říct? Jedná se o pouhou extravagantní zálibu? Je africké umění hodnotnou součástí výtvarné scény? A proč to vlastně řeším?

Africké umění je opravdu neuvěřitelně bohaté, tak tady máte takovou ochutnávku:

yinka schonibare: scramble for africa, 2000  (nigérie)

aina onabolu (nigérie)

samuel fosso (SAR): náčelník (1998)

susanne wenger (nigérie)
uche okeke (nigérie)
umělec tvořící pod pseudonymem Twins Seven-Seven (Nigérie, v Africe je narození dvojčat znamením neštěstí)





 romuald hazoumé (benin)


Žádné komentáře:

Okomentovat