1/15/2011

Kdo to vlastně je ten Dominik Lang?

Dominik Lang je nesmírně zajímavá postava na scéně českého sochařství. Svými povětšinou konceptuálními díly upozorňuje na stárnoucí vedení Akademie výtvarných umění, kterou sám vystudoval, na statické a unylé ovzduší českých galerií a vůbec na současné poměry, které panují na české výtvarné scéně. 
Díla Dominika Langa jsou sice konceptuální, ale "jsou výjimečně lehce podávaná; autor v nich nezkouší intelektuální možnosti svých diváků, ale bez jakéhokoli nátlaku je uvede do situace, s níž se musejí nějak vypořádat a která je ve výsledku většinou pobaví." Jde často o přímé zásahy do prostoru galerie, třeba když při jedné výstavě zvedl podlahu brněnské Galerie mladých o víc než půl metru, čímž naprosto změnil celý galerijní prostor; nebo o narušení tradičního vnímání výtvarné expozice- možná si ještě pamatujete loňské Bienále mladého umění v Domě U Kamenného zvonu, kdy z úplně první místnosti udělal Dominik Lang dílnu, ve které pracovníci galerie připravovali další výstavu. Aby dokázal svůj nesouhlas s vedením Národní galerie, ve které každý rok vystavují diplomanti AVU své závěrečné práce, vytvořil svoji diplomovou práci v chatové osadě nad pražskou Trójou, kde vyklidil a lehce pozměnil pár dřevěných kůlen.
V létě bude reprezentovat Českou republiku na 54. benátském bienále s projektem Spící město. "Její přesné kontury zatím nechce popisovat, mělo by jít stručně o jakousi sondu, příklad mezigenerační spolupráce s uměním, které v 50. a 60. letech vznikalo v Československu za železnou oponou." Hlavní je, že tam vůbec vystavovat bude. Knížák se sice snažil, aby tomu tak nebylo, ale Ministerstvo kultury nakonec převzalo od Národní galerie veškerou odpovědnost za bienále. Otázka je, jestli je to tak dobře. Jestli by neměla o takových věcech rozhodovat spíše odborná instituce než ministerstvo...jenže ve vedení odborné instituce sedí uražený kníratý děda, ve vedení ministerstva se střídají pánové, kteří nejsou schopni ho vyměnit, a ve vedení státu sedí ten úplně nejlepší z nich, který uraženého kníratého dědu minulý rok vyznamenal "medailí za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění." Takže asi tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat