1/25/2011

Cena pro nejlepšejšího výtvarníka

Výtvarná osobnost roku 2010.
Zní to dost zvláštně. Podobné žebříčky mají tak trochu bulvární a laciný charakter. Je to hezké říct si, kdo byl v minulém roce nejvýraznější postavou na výtvarné scéně. Podle odborníků a podle veřejnosti. Ale dejte do jedné řady skupinu Ztohoven, Petra Nikla a Epos 257. Je to, jako když se snažíte porovnat Magdalénu Koženou a Kláru Vytiskovou. O to se naštěstí nikdo nepokouší, ale výtvarná osobnost to je něco jiného.
Každopádně abych se dostala k věci. Server artalkweb uspořádal takovou drobnou anketu mezi kunsthistoriky, novináři a také mezi čtenáři. Seznam nominovaných, který najdete zde, může být pěkným shrnutím, jak to tady v uplynulém roce vypadalo. Pokud vás zajímá, jak to celé dopadlo a kdo je výtvarníkem roku 2010, mrkněte sem.
Můj hrdina roku 2010 je Milan Knížák. Kdyby jeho nebylo, nemluví se tolik v novinách a vůbec o výtvarném umění. Kdyby nedělal pořád nějaké problémy, tak by všechno šlo hladce a dál by nikdo nevěděl, že něco jako benátské bienále a výtvarná reprezentace České republiky vůbec existuje. On to totiž dělá schválně, jenom jsme mu na to zatím nikdo nepřišel. Chytrý chlapík.
A co si myslíte vy? Má cenu podobné ankety pořádat?

11 komentářů:

  1. aha...to kdyby se náhodou někdo opovážil pochybovat, tak mu můj bratr dal jasně a kultivovaně najevo, co si myslí...

    OdpovědětVymazat
  2. hele to s tím knizakem je mozna zajimavy napad - desiva pravda, co kdyz to tak trochu je?:-) ja dala vcerejsi dva testy, hura hej, ten treti pokus korpusu (ustav pro jazyk cesky) byl dost straslivy, ale mam to a nemusim se bat navaznosti a nestihani, zatim teda.. mimochodem, ja chci vyhrat nuz, mysli na me (a olajkuj mi nejaky lednovy vyplod):-)
    a bratr leze:-)

    OdpovědětVymazat
  3. podle mě pořádání podobných anket cenu má, neboť mohou být dobrou alternativou knížákových excesů :-)

    OdpovědětVymazat
  4. před chvilkou jsem koukala, že o výtvarné osobnosti roku dokonce psali i na idnes.cz, ačkoliv s tím celým konceptem úplně nesouhlasím, jsem ráda, že nejde o nějaké tiché šmudlání v koutě, o kterém se člověk dozví, jenom když ví, co hledá, ale že se to dostalo i takhle na veřejnost. to je dobře.
    juli, gratuluju. já pořád nic nevim. tenhle systém "výsledky vyvěsíme na nástěnce ve škole" mě začíná dost štvát.
    a kdo by měl zájem, pojďte dneska na klauzury na VŠUPce, asi v 18 h začíná vernisáž.

    OdpovědětVymazat
  5. to by me teky stvalo... u minulych pokusu me trosku trapil system "kdo necdhce byt uverejnen ve spolecnym mailu, at se vyslovne vyjadri" tzn kdo zapomnel, jeho jmeno se skvelo mezi prospel/neprospel, opkauje tu ci onu cast. to samy na ekonomii - kde to navic nechapu, protoze to zaroven hazi na svy osobni stranky i k tobe do sisu, tak nevim, jde mu o to, aby ses porovnal se silnejsima?
    tu vsupku dnes nevim, chaotici hrajou v lucerne. ale v patek jdem asi na Gemrota, vernisaz, hm? mohlo by to byt zajimave.
    treti vec - z blogerek a blbin, kvuli kterym se nedokazu odtrhnout od kompu me ted zaujala tahle http://durduin.blogspot.com/2011/01/nudae.html konkretne te sexy clanek, no. ale uz si odvykam a neoteviram je... dokud... neni potreba zitra udelat zkousku.

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Anno, nenašla jsem zde kontakt na Vás. Mohla byste se mi prosím ozvat na mail artalkweb@gmail.com? Díky, Silvie.

    OdpovědětVymazat
  7. mila anicko, kuk! http://www.archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=2813 nezajdem na vino? :-) vypada to tam fajn, i prvni ohlasy jsou celkem nadseny, a ty bys to mohla posoudit okem umelce.. konecne neco jednoduchyho a zaroven snad ututlnyho v praze, mozna...

    OdpovědětVymazat
  8. ja napisu jidelni a vinnou, ty designovou zpravu:-) nejsem schopna napsat seminarku na fotografii... uz tyden sedim u kompu a prostudovala jsem snad vsechny modni blogy a furt mam asi tri carky. mela bych tomit do zitra vecera, juch - ale noc je dlouha a zitra je navic recezentskej sraz, bojim.

    OdpovědětVymazat