11/03/2010

V listopadu do DOXu

DOX zase nezklamal a láká k navštívení svých krásných prostor nejednou skvostnou výstavou. I kdyby zde byla prezentována pouze umělecké dvojice Gilbert & George, stálo by to za to. Ale v DOXu je toho mnohem víc. Od zítřka zde poběží výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, a k tomu všemu ještě lákavá šanghajská vzpomínka- výstava Metropolis, která slavila úspěchy na letošním EXPU.
Britská umělecké skupina Gilbert & George je známá především z počátku 70. let, kdy vrcholilo akční umění (performance art). V roce 1973 se natřeli zlatou barvou a po několik hodin tak stáli na ulici a zpívali (Singing Sculpture). Je to určitě zajímavý zážitek konfrontovat kultovní uměleckou dvojici s těmi karikaturami, které potkáváme na turisticky navštěvovaných místech ve všech evropských metropolích. V galerii, tuším, jsou ale vystaveny pouze jejich kontroverzní velkoformátové fotografie, které odkazují k letošnímu podzimnímu trendu- dekadenci.
Výstava Metropolis k nám přicestovala z Šanghaje. Jsou zde všichni hlavní reprezentanti českého street-artu. Umění ve veřejném prostoru je však stále něco, s čím se Praha vypořádat neumí, možná že ani nechce. Naším nejvýznamnějším mezníkem v této oblasti tak i nadále zůstává doba socialismu, kdy vznikalo nejvíce soch v parcích a na sídlištích. A to je docela ironie, ne...

Tak tedy rekapitulace:
Gilbert & George (7. 10. 2010 - 2. 1. 2011)
Metropolis (15. 10. - 31. 12. 2010)
Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého (4. 11. 2010 - 17. 1. 2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat