10/26/2011

Village people jsou in

Obdivovat krásy českého a slovenského venkova můžete hned na dvou místech v Praze. Poutače na Jožu Uprku, jehož díla jsou vystavena v Valdštejnské jízdárně, najdete všude po městě. Málokdo ale ví, že Národní galerie uspořádala v klášteře sv. Jiří na Hradě ještě jednu zelenou výstavu, a to téměř neznámého Adolfa Chwaly. Schválně, kdo to jméno slyší poprvý? Já jo. A přitom jeho dílo klidně obstojí srovnání s takovými velikány, jakými byli Kosárek nebo Mařák.
Na 19. století se asi davy nepohrnou, ale přitom se jedná o velmi příjemný, pochopitelný a meditativní aspekt výtvarného umění. Dobře, v rozviklaných pahorcích rakouských Alp, které se mohutně vypínají nad blankytnými horskými jezery, můžete vidět hrozivé paralely; nad bouřkovými mraky, které se sbíhají nad opuštěným poutníkem, můžete pociťovat existenciální úzkost; nebo v tajemných nočních scénériích zase mytologické napětí...ale taky se třeba můžete procházet výstavou a jednoduše se kochat. Jaká jiná výstava vás mile potěší, na nic se neptá a nic nežádá? Z výstav současného umění, které jsou plné nervy drásajícího, úzkostného a psychopatologického neštěstí, je člověk zralý akorát tak na terapeuta. Ale na Chwalovi si zaručeně odpočinete. Výstava to není dlouhá a dostatek uklidňující zeleně zaručen. V sále jste jen vy, pár kopců a dvě důchodkyně. A vůbec, já krajinomalby za kýč nepovažuji. Pro mě znamenají neustálé hledání ideálů, které v přírodě (a realitě) nenaleznete, proto obrazy malíři tvořili v ateliérech, a ne v plenéru. Někomu můžou připadat umělé, ale mně je s Chwalou fajn. Tak.

Joža Uprka ve Valdštejnské jízdárně (23. 9. 2011 - 22. 1. 2012)



Adolf Chwala v klášteře sv. Jiří (14. 9. - 31. 12. 2011)





A kdo se dostal až sem dolů, může si za odměnu pustit třeba Marca Ribota na youtube tady a tady a tady. Mimochodem, 2. 11. vystoupí v Jazz Docku, jop!
Mějte se krásně!

3 komentáře:

  1. Náhodou já měla krajinky předminulého století vždycky ráda. Takže na výstavu ráda zajdu. A máš pravdu s tím, že si u toho odpočineš - nemusíš úporně hledat myšlenku díla - prostě ji tam vidíš a snadno pochopíš...
    Pamatuješ, jak jsme jednou šly po Centre Pompidou ještě do Louvru? Na mě pak působil Lorrain jako balzám na duši...

    OdpovědětVymazat
  2. jojo, starej dobrej Louvre...

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, starej dobrej Ribot..
    Anebo myšlenku nevidíš a nepochopíš..ale proč by to mělo znamenat něco špatného..

    OdpovědětVymazat