10/08/2011

Architektura na ČT2

Všechny pořady o architektuře (ale vlastně i o výtvarném umění vůbec)  v České televizi jsou si vždycky nějak podobné. Mají trapné znělky, zaznívají v nich nudná klišé a jejich forma se blíží pořadu o zvířátkách, akorát komentář čte vždycky nějaký machohlas, který i z vyprávění o husitských taženích vytvoří příběh napínavý jako kšandy.
Ze starších pořadů doporučuju Deset století architektury. Tenhle cyklus o českých stavbách běží už od roku 2000 a má něco málo pod 100 dílů. Každá část má slabou čtvrthodinku. Je to taková milá oddechovka, když máte chřipku a nechce se vám učit latina, jojo. Všechny díly najdete zde.
Nový cyklus o současné architektuře proStory se snaží tradiční tvorbě trošku vymezit. Musím podotknout, že v něčem se mu to opravdu daří- v jednotlivých dílech se podařilo věnovat hodně prostoru jak uživatelům staveb, tak samotným architektům, ale i oponentům, kteří však pokaždé znějí maličko jak vesničtí nevzdělanci, což je na škodu, jejich názory jsou stejně důležité jako příznivců staveb. Jinak ale trapná znělka v úvodu zůstala, klišóvité chytrověty typu "domy jsou vážná věc" taky, celková grafika pořadu taktéž nic moc, soundtrack mě ale potěšil (Marku Mothersbaughovi z The Life Aquatic v pozadí, když si to starosta Brna fičí tobogánem, fandím), občas mám z některých záběrů takový lehce surrealisticko-ironický pocit, no posuďte sami, videoarchiv naleznete zde. Jednotlivé díly mají příjemnou půlhodinku. Vlastně se žádný obří výkon nekoná, ale je fajn, že tady něco takovýho vzniklo. A je skvělý, že to rovnou všechno dávají na internet, protože mi vysvětlete, kdo se na pořady o architektuře bude dívat buď večer v půl 11 nebo ráno v půl 7?!?
A ještě dva odkazy: cyklus přednášek na VŠUPce nazvaný Umění včera a dnes najdete tady, konkurenční soubor přednášek Středy na AVU zase tady. Často se jedná o docela špatnou kvalitu nahrávky, ale některá témata opravdu stojí za to.
Tak se mějte hezky!
a

3 komentáře:

  1. hahaha to je tak trefné, jaks to napsala.... že jsem sem musela napsat, jak vtipné to je:)

    OdpovědětVymazat
  2. mě okouzluje, že v horečkách místo pohádek sleduješ starého pána na kole, jak projíždí od hradu k hradu a od zámku k zámku v tom pořadu o deseti stoletích architektury... :)

    OdpovědětVymazat
  3. samozřejmě. myslím, že starý pán na kole a české hrady a zámky je přesně ten druh informací, které mému unavenému mozku nevadily. nebo že bych to ještě přehodnotila a dala si někdy jednoho pondělního Durdíka, hm? (snad to nepřeženu, když podotknu, že je to podobný způsob sebemasochismu jako cvičné zopáčko jednoho Bouzka v pátek, oujee)

    OdpovědětVymazat