2/05/2011

videoumění

Pro výtvarné umění platí jedno pravidlo: Je vždycky lepší zažít jej naživo.
Obrazy, sochy a budovy je vždycky lepší vidět na vlastní oči než na fotkách. Kdyby to v galeriích šlo, je vždycky lepší si na sochy šáhnout, cítit jejich materiál. Budovu je lepší zažít v plném chodu, abyste pochopili její funčnost. A tak dále.
S příchodem nových médií však toto pravidlo padá. Reprodukovaná fotografie je stejně dobrá jako originál, videoart se nemění podle prostoru, kde jej vidíme.
Ale nemyslím si, že by nové možnosti prezentace umění nahradily ty staré, jak se asi očekávalo. Třeba videoart podle mě nedostává tolik prostoru v galeriích, kolik by možná měl. Na Artyčoku najdete celkem slušnou databázi především českých videí.
Co si myslíte vy? Je pro vás videoart plnohodnotnou součástí výtvarného umění? Mělo by být v Praze víc výstav videoartu? Často se setkávám s názorem, že na výstavě video dlouhé 10 minut jenom obtěžuje. I já mám občas problémy soustředit na ně svoji pozornost a většinou to nejsou videa, která si z výstavy pamatuju. Výstava složená z několika i třeba půlhodinových videí, která navíc musíte shlédnout celá, abyste je pochopili, asi nevypadá moc lákavě. A přesto je to videoart, který v loňské soutěži Start Point vyhrál první místo.
Koukněte se na ten Artyčok. Ne každé video je dobré, ale některá stojí za to. Ostatně zde platí to samé jako u jiných výtvarných děl: ne všechno, co je označeno za umění, je opravdu umělecky hodnotné.

7 komentářů:

  1. jaká videa z artyčoku doporučuješ? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. no, já jich zase tolik neviděla, abych mohla doporučovat. ale mám docela ráda Pavlu Scerankovou, Zbyňka Baladrána, videa Jiřího Černického, taky tam najdeš videa z finále Ceny Jindřicha Chalupeckýho, ty jsou často docela zajímavý. nebo třeba videa od Guma Guar a Pode Bal... ani nevim, jestli tam od těchto umělců něco je. zkus se v tom trošku prohrabat a uvidíš.

    OdpovědětVymazat
  3. tak jo, umelkyne. musime dat ten redpif. linknu te pak u mne, abych nemusela popisovat prostredi:-). video umeni neznam,prozkoumam. prave jsem dopsala hluboky vhled-seminarku do fotografie, ktery taky nerozumim. ale rozhodne jsem uz tentokrat nepretahla.
    kouknu na to - ale jsem presne ten typ, kterymu delal problem uz sled kratinkejch videjek ztohoven, echm. lenoch. dneska zadny zajimavy tipy.

    OdpovědětVymazat
  4. video mě na výstavách taky často odrazuje. pokud autor není úplně známý, tak tomu moc nevěnuju pozornost.
    nevím jestli se mám zaměřovat na obsah, dobře zvládnutou kameru či umělecky natočené scény... a taky nevím, jestli je to vlastně správně položená otázka a jestli to není občas úplně jedno.

    OdpovědětVymazat
  5. no právě, myslim si, že takhle to má spousta lidí. já mu taky moc nerozumim. takže jsem se kvůli tomu ponořila až hluboko do minulosti, ale nejsem o dost moudřejší.
    aaaaaa, budou z nás odporní kunsthistorici, kteří chtějí všemu rozumět, i když to vlastně často ani není možný, pfm.

    OdpovědětVymazat
  6. A kdes to všechno vyčetla? Jestli máš tip na knihu, sem s ním.) (Já asi po některých informacích neumim pátrat a posléze je přebije jiný zájem)

    Také často nerada pozoruji projekce na výstavách - ale řekla bych, že je to hlavně tím prostředím . Podle mě je často dost nevhodný a často i celý podání (Někde mají však i chytře udělané ovládátko na přepínání videí, což je velké plus pro diváka - pokud jich není víc). A to se člověk někdy nevyzná jaké video je jaké - stalo se mi to několikrát - kde je začátek a konec?...

    Kristi

    OdpovědětVymazat
  7. No jestli myslíš to, co píšu v tom dalším příspěvku, tak to mám z přednášky Sylvy Polákové v NG "Film jako sedmé umění". Můžu ti poslat sylabus nebo poznámky, kdybys chtěla. No a pak mě to zaujalo nějak víc a začala jsem brousit po internetu, jak jinak...

    OdpovědětVymazat