9/25/2012

Zacyklené Smečky



Zážitkem dneška byla rozhodně návštěva Galerie Smečky. Přijde mi, že se o týhle galerii moc nemluví, přitom většina jejich výstav vždycky stojí za to. Snažím se na ni tady čas od času upozorňovat, ale nevím, kdo z vás se tam byl opravdu podívat. Web i prostředí ulice Ve smečkách je, pravda, poněkud nepovedené, ale je třeba přiznat, že Pražská plynárenská se může vskutku chlubit úžasnou sbírkou české koláže, kterou se nebojí vystavovat. To taková PPF, která má obdivuhodnou sbírku české fotografie z 20. století, se s vystavováním svých kousků moc nenamáhá.
Každopádně, teď návštěvu galerie určitě nevynechejte. V nevelkém prostoru najdete kolážové cykly od 6 umělců, mezi kterými určitě vynikají jména jako Jiří Kolář, Jan Koblasa, Libor Fára nebo Jan Švankmajer.

Za upozornění stojí Kolářův cyklus 12 ročních období, znázorňující jednotlivé měsíce v roce prostřednictvím různých kolážovaných předmětů. Kromě samotných objektů jsou vystaveny i listy z francouzského kalendáře, pro který Kolář v roce 1982 svá díla vyrobil.

srpen
únor
Kdo navštívil nedávnou Koblasovu retrospektivu, možná si vzpomene na jeho rustikální figury. Jeho osobité koláže se naklánějí trošku k informelu, trošku k art-brutu a trošku vám napoví, že Koblasa je především sochař.

panatomie XI, 1961
Libor Fára je na výstavě reprezentovaný cyklem Relax, který s lehce ironickým názvem potvrzuje Fárův obdiv ke guruovi z přelomu 40. a 50. let, Karlu Teigemu.

relax 1, 1983
relax 8, 1983
Ve spodním patře najdete přírodopisnou lekci od Jan Švankmajera, jehož kolorované lepty s bizár-zvířaty a dalšími kuriozitami potvrzují, že Švankmajer nedával na hodinách biologie ve škole pozor. Anebo taky že má asi rád surrealismus.

z cyklu Přírodopis, 1973

A dál pak je pěkná Hebrejská abeceda od Pavla Holeky a na doplnění ještě ukázka Šandových koláží z posledních let:

Pavel Holeka: Bet/ V uzamčeném domě, z cyklu Hebrejská abeceda, 2004

Michal Šanda: Times, z cyklu Romilly, 1996 ; z cyklu Arcta, 2012

A jako vždy:
Cykly (Jiří Kolář, Jan Koblasa, Jan Švankmajer, Libor Fára, Michal Šanda, Pavel Holeka) v Galerii Smečky (5. 9. - 24. 11. 2012), více info zde.
Reportáž ČT24 tady, rozhovor Karla Oujezdského na Českém rozhlase tu.

Mějte se krásně!
a

2 komentáře:

  1. aničko, dnes jsem se tam šla podívat a výstava mi zpříjemnila den. vážně. (nejen, že to bylo zdarma) kolář byl skvělý. jeho únorové střevíčky (nebo březnové?) či červnová kačenka...

    OdpovědětVymazat
  2. jsem ráda, že se výstava líbila.
    já jsem taky byla nadšená. : )

    OdpovědětVymazat