9/17/2012

Kdo povede GHMP?



Oj, pro kunsthistoriky je to napínavější podívaná než kdejaká aukce- právě probíhá konkurz na nového ředitele Galerie hlavního města Prahy a přihlásili se rozhodně zajímavé osobnosti. Velkými esy v boji o post jsou určitě Marek Pokorný a Rostislav Koryčánek, nemalou šanci má určitě i Karel Srp. Zajímavé ale je, že Karel Srp a pak ještě Simona Vladíková jako jediní nesouhlasili se zveřejněním svých koncepcí na webu magistrátu, návrhy ostatních, jak si představují vedení GHMP, najdete zde.
Celkem pěkné shrnutí, pokud se vám nebude chtít rozklikávat jednotlivé koncepty, najdete na Artalku. Doporučuji.

Hm, a já se nemůžu rozhodnout mezi Markem Pokorným a Rostislavem Koryčánkem, protože oba dokázali instituce jim svěřené (Pokorný byl ředitelem Moravské galerie, Koryčánek je ředitelem Domu umění města Brna) proměnit v živé organismy, které návštěvníky lákaly a těšily. Nejvíc se mi ale líbí koncepce Koryčánkova, protože se nemaže s prostory nevhodnými k vystavování, ale jednoduše by je pronajímal rezidentům, a taky by chtěl postavit budovu novou (historik architektury se ozval, ovšem), a to teda kdyby se konala veřejná architektonická soutěž, to by mě rozhodně bavilo sledovat a (aj!) moderní galerii (a jí odpovídající moderní prostory) potřebuje Praha jako sůl.
A jinak jsem zvědavá, jak to nakonec v říjnu dopadne. S kandidáty to v každým pádě vypadá opravdu dobře, tedy se máme na co těšit.

Tak Koryčánku do toho a mějte se fajn!
a

Žádné komentáře:

Okomentovat