2/10/2013

Co nás čeká a nemine

Národní galerie představila na konci ledna svůj plán pro nadcházející roky.
Měli bychom se dočkat velké přehlídky art brutu (která bude soustředěná hlavně na tři postavy- Jana Křížka, Jeana Dubuffeta a Pabla Picassa- jo, Picasso byl taky někdy dost brut, hlavně v posledních letech, o tom jsem se přesvědčila loni v provensálském městě Antibes, v Museé Picasso, kde byla vystavena jeho malovaná keramika, no comment, a pak hlavně v kapličce ve Vallauris, kde Picasso ztvárnil Válku a mír, no a taky jsem tak trochu nevěděla, co si o tom myslet).

kaple ve Vallauris, dokončena 1952
Potom chystá NG také přehlídky děl Huga Demartiniho (jupí), skupiny Cobra (juhů, zase art brut, nezačíná už to být trochu zvláštní?) a Jana Kotíka. Za rok se můžeme těšit na výstavu Japonismus ve výtvarném umění v Čechách a na představení českých umělců, jejichž díla vznikla ve Francii za druhé světové války.
Starší ročníky pak budou zastupovat výstavy "Otevři zahradu rajskou" (ne, žádný kunstporno, ale prezentace benediktinského řádu v letech 800-1300), a nakonec ještě grafické dílo Giovanniho Battisty Piranesiho (můj klasicistní skřítek se v hlavě tiše zaradoval).
No a o rok později se můžeme ještě těšit na Zdeňka Rykra, na okultisty v moderně a na gotiku v severozápadních Čechách.
Tak co si myslíte o letošní nabídce? Lákavá? Nic moc? A co byste rádi viděli v NG vy?
Mě by třeba hrozně lákala přehlídka akčního umění u nás i ve světě...nebo i výstavy našich českých skupin, které fungovaly v 60. letech, třeba UB12 (ha ha), Trasa, Máj, nebo třeba italskou arte povera bych tady hrozně ráda viděla, ale o tom si asi můžu leda tak nechat zdát.
Každopádně všechny chytré informace mám z LN a vám přeji pěkný den!
a

jiří john: bez názu, 1969



Žádné komentáře:

Okomentovat