6/02/2012

Ve vile

O Winternitzově vile jste určitě už někde četli, píší o ní iDNES, Týden, Český rozhlas, Česká televize a spousta dalších zpravodajských kanálů. Vilu najdete na Smíchově v ulici Na Cihlářce, rozhodně příjemná lokalita, no bydlet tam...nezlobila bych se.

pohled od vchodu

Vilu naplánoval kdo jiný než Adolf Loos, ale pod realizací hledejte spíše jméno Karel Lhota. Narozdíl od Müllerovy vily mi přišla ta Winternitzova víc členitá, víc spletitá (musí se tam hrát skvěle na schovávanou), víc složitá. Raumplan se připomíná jenom ve vstupním atriu, které nabudí dojem veliké vily (takový pocit má člověk i zvenku), ale pak se zapletete do bludiště úzkých schodišť, chodbiček a překvapivě malých pokojů, a už si tak velkopansky nepřipadáte.


vstupní hala







 

Vila byla stavěna v letech 1931-1933, proto odpovídá spíše předválečnému životu, kdy rodina trávila nejvíce času v reprezentativních salonech a do pokojů chodila jenom na noc se vyspat. Proto jsou pokojíky poměrně tmavé a maličké. Inu, majitelé se poměrně nachodí po schodech, ale zřejmě to za to stojí. Už když máte dvě terasy a nádherný výhled na celou Prahu.





Jo, vlastně, málem bych zapomněla. Ve vile probíhá taková výstava současného pseudokunstu. Raději bez komentáře.


Vilu můžete navštívit do středy 6. června (od 12 do 6), doporučuju spíše ve všední den, to tam nebude určitě tolik lidu.
Mějte se hezky!
a

Žádné komentáře:

Okomentovat