6/26/2012

Kdo zaváhá, nekouká Vol. 479

Pamatuju si, když jsem si někdy na podzim loňskýho roku stěžovala, že dokumenty Trafačka a 31 konců/31 začátků skoro nemám šanci vidět, když měly asi dva promítací termíny ve Světozoru...neuběhl ani rok a můj oblíbený web s dokumenty Doc Alliance nám zprostředkoval obě díla, a ještě zadarmo.
Tento týden můžete zhlédnout/stáhnout na této adrese: http://dafilms.cz/film/8121-31-koncu31-zacatku/ dokument od umělecké skupiny Rafani. Není to tak úplně O nich, jakože spíš OD nich. Já ho ještě neviděla, teď ho stahuju, tak si pak o tom můžem podiskutovat. Protože ne všechny ohlasy byly úplně nadšený.
Můžete si k tomu ještě přečíst recenzi na Lidovkách od Pospiszyla.

Co se týče Rafanů, fungují už od roku 2000, složení se stále mění, tedy není nikdy jasné, koho pod jejich akcemi najdete podepsaného. Teď už jsem o nich dlouho neslyšela, ale některý jejich akce docela stojí za to. Věnovali se třeba tématu Sudet, komunistické minulosti, menšinám v zemi apod.

Co o sobě sami Rafani říkají? (úryvek je mimochodem i docela zajímavý v tom, jak Rafani nahlíží na otázku participativního umění- tedy umění primárně zaměřeného na spolupráci/participaci diváka, někdy to může znamenat i jenom určitou řízenou konfrontaci diváka a díla)

"Činnost skupiny se odehrává v prvé řadě na poli umění, které chápeme jako neoddělitelnou součást života společnosti, a tedy i jako prostředek, skrze nějž na společnost můžeme působit. Tomuto působení ovšem nelze rozumět jako přímé angažovanosti v rámci řešení konkrétních úkolů, protože to by znamenalo služebné podřízení umění mimouměleckým funkcím. Jakkoli se snažíme mít různé druhotné funkce umění vždy na vědomí a jejich uplatňování ve své tvorbě se principu nebráníme, přesto spatřujeme primární funkci umění v tom být nahlíženo samo pro sebe jako umění. Aktivní společensko-kritická role takto autonomně chápaného umění pak spočívá v tom, že jakožto paralelní realita proměňuje výklad skutečnosti. Umění posouvá pohled na jevy, které reflektuje, a umožňuje tak společnosti, aby nahlédla sebe sama v nečekaných souvislostech. Může tak upozorňovat na problémy, ale nebere na sebe úkol je řešit - ponechává si roli umění." (Jan Zálešák: Umění spolupráce, s. 155)

O jejich konkrétních činech by stálo za to se rozepsat podrobněji, ale prozatím to na úvod stačí.
Kdybyste byli v Brně, od zítřka do 5. 8. tam mají v Domě umění Rafani retrospektivu, možná i vernisáž zítra večer by mohla být zajímavá. Ach, Brno je ale daleko. Více info zde.
Koukněte na ten dokument a mějte se krásně!
a

Žádné komentáře:

Okomentovat