3/12/2011

Takže.

Omlouvám se za drobnou pauzu, zato mám teď na vás připravenou menší nálož.

Adriena Šimotová na Kampě

V Muzeu Kampa vystavuje až do 25. dubna Adriena Šimotová, která letos slaví 85 let. Své monumentální kresby tvoří ojedinělým způsobem, papír trhá, propichuje a mačká. Jemnou roztřesenou linkou pak vykresluje záhadné postavy, které psychologicky zkoumá a nechává je působit dál, dál za plátno, za obraz. Výstavu moc doporučuju, nezapomeňte shlédnout i menší dokument, kde hlavně uslyšíte mluvit o svých dílech samotnou Šimotovou.

Čí je to město v Karlin Studios
Skupinová výstava Čí je to město si dala za cíl upozornit občany na enormní míru korupce v Praze, a to hlavně v oblasti architektury a urbanismu. Z výstavy je cítit hořkost a ironie, hysterický smích jako náplast na zklamání a zoufalost. Ale abych řekla pravdu, spíše než jednotlivé drobné výsměchy a narážky jsem čekala komplexnější popsání problému. O tom, že Praha potřebuje srozumitelný a pevný územní plán a že zde chybí dialog mezi politiky, odborníky a obchodníky (třeba těmi developery, že jo), se spíše mlčí. No, ale běžte se kouknout sami a uvidíte. Výstava trvá jen do středy.

Galerie 35m2
Z názvu galerie je už asi docela jasné, že se nejedná o žádný velký prostor. Galerie se nachází na dvorku v mezibloku, dostanete se k ní přes Café Pavlač. Od čtvrtka zde vystavuje Markéta Kubačáková a Václav Magid. Jedná se o drobné akvarely, které se velmi dobře doplňují. Záleží dost na vás, co si z výstavy odnesete. Z vernisáže jsem měla trošku rozpačitý pocit, povídka k výstavě mi přišla spíše trapná, od kurátora jsme se moc nedozvěděli, přitom k výstavě je, myslím, nějaký komentář docela nutný. Zeď je totiž symbolicky doplněna o dva barevné pruhy, které právě představují oba umělce a jejich díla- jak probíhájí po stěně, přibližují se k sobě a zase se vzdalují. V místech určitých uzlů jsou pak na zdi přibita díla, která k sobě mají nějak blízko nebo se výborně doplňují. No, skočte si tam, jsem docela zvědavá, co na to budete říkat.

Tak a dál se chystám na Pavlu Scerankovou do Domu U Zlatého prstenu, na Michala Pěchoučka do Domu U Kamenného zvonu, do Fragnerky a taky bych chtěla na Alžbětu Skálovou do Brna, ale o tom si můžu nechat jenom zdát. No jo, a co vy? Nevíte o něčem zajímavém?
Mějte se krásně!

P.S.:
Adriena Šimotová, Menší ohlédnutí: Perforace, frotáže 1975-91 na Kampě (25. 2. - 25. 4. 2011)
Čí je to město v Karlin Studios (3. 3. - 16. 3. 2011)
Markéta Kubačáková a Václav Magid: Až na vrchol povrchnosti, až na dno mělkosti v Galerii 35m2 (11. 3. - 10. 4. 2011)
Pavla Sceranková v Domě U Zlatého prstenu (10. 3. - 10. 4. 2011)
Michal Pěchouček: Hodiny v umění v Domě U Kamenného zvonu (16. 3. - 5. 5. 2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat