5/16/2011

ekonom vs. historik umění

Komu jste fandili na post nového ředitele NG?

 Ekonomovi Vladímiru Röslovi nebo...

...nebo historikovi umění Jiřímu Fajtovi?

No, já fandila samozřejmě historikovi umění. Stránka financí je určitě hrozně důležitá, ale něco mi nedá, když vidím, že by v čele naší národní reprezentativní umělecké instituce měl zasednout cápek, co k výtvarnému umění moc vztah nemá, v tomto oboru se nikdy nepohyboval... No, možná mu křivdím, určitě ví o vedení umělecké galerie víc než Knížák, ale stejně.
"Podle slov kandidátů byl kladen velký důraz na ekonomicko-manažerskou stránku řízení Národní galerie v Praze. Za největšího favorita byl ale obecně považován historik umění a kritik Milana Knížáka Jiří Fajt, který prosazuje radikálnější reformu instituce." -ČT24
Není co dodat. Reformu by NG potřebovala jako sůl. A taky by měl Rösl vědět, že chci, aby nechal zrevitalizovat ten ošklivý prostor před Veletržním palácem- třeba tak jak to navrhuje ateliér Collaborative Collective:

městské zásahy 2010

Tak co myslíte? Je to z bláta do louže?
Měl by ve vedení tak důležité instituce, jakou NG určitě je, být ekonom bez znalosti oboru? Nebo by ji měl vést historik umění bez manažerských schopností (ale co my víme, že)? A měl by o novém řediteli NG rozhodovat ministr kultury, který je vystudovaný zubař a ke kultuře má asi tak blízko jako HC Berounští Medvědi k vítězství v extralize? (vysvětlení mé hokejové odbočky zde)

7 komentářů:

  1. připadám si jako v kocourkově. tedy možná bych tam raději opravdu byla. myslím, že pan zubař nám ukázal, jak se ošetřují bolavé zuby a jak radí reklama v metru (úpěch všem, ne pro všechny), že studujeme špatný obor. pche.
    co jiného by byla práce historika umění než vést galerii? nenutit svůj vkus společnosti, ale snažit se vybírat a rozšiřovat sbírky o univerzálně hodnotná díla?
    ekonomická znalost je jistě dobrá vlastnost, ale není tou nejzákladnější. no dnes už asi jo.
    a vlastně už jen z obrázků poznáte pána pro rozhovor a pána pro umění. ale na to se u nás nehraje.
    do roka a do dňa. hiň sa ukáže!

    OdpovědětVymazat
  2. samozřejmě v tomhle případě je volba jediná správná a to sice pán s mistrem za zády...
    ne vždycky jsou ale ti umělečtěji založení ve vedení dobří. už je to nějakou dobu, kdy byl v respektu skvělý článek o tom "novém" řediteli centre pompidou, což je ekonom, který centru navrátil upadající popularitu, protože se dokázal mnohem líp a nezaujatěji vcítit do potencionálních návštěvníků, což předchozí experti z oboru nedovedli...
    a to je myslím strašně důležitý. nejdřív vůbec přitáhnout nějaké lidi do ng a pak až uvažovat nad tím, jaké nové dílo se koupí

    OdpovědětVymazat
  3. to jo, ono se asi uvidí. třeba to nakonec dopadne dobře. důležitý je, aby se obklopil týmem schopných a inteligentních lidí.
    ale nejpozitivnější na tom je, že konečně zvedne svou zadnici z trůnu Knížák a že konečně byl ten konkurz dotaženej do konce. a uvidíme. no, jsem docela zvědavá na příští školní rok.

    OdpovědětVymazat
  4. jo knížákovi ráda zamávám bílým kapesníčkem. ale jestli budou slzy, tak jedině slzy štěstí

    OdpovědětVymazat
  5. první rozhovor...i když jste ho už určitě četli...
    http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=700610

    OdpovědětVymazat
  6. Vitej zpet, anno. protoze jsem povrchni, vadi mi, ze Roslovi zjevne strihala ofinku maminka podle nejakeho velmi vkusneho hrnce, tudiz se podle me na ten post hodi asi vic pankactejsi Fajt.
    ale ne, vazne, doufam, ze si poridi kolem sebe nekoho, kdo tomu bude trochu rozumet, jinak je to zase trochu vysmech.

    OdpovědětVymazat
  7. dík za ten odkaz na rozhovor. je vidět, že nějaké zkušenosti má, to považuju za pozitivní, když se člověk podívá třeba na Šorfovou a GASK. nevím, jestli Vít Vlnas je zrovna ideální partner, ale tak uvidíme, uvidíme. třeba zrovna teď v červnu na Pražském Quadriennale, kde by měl hrát Veletržák celkem velkou roli.

    OdpovědětVymazat